Ami engem legjobban érdekelt az Ipar napjai kiállításon, azok az automatizálás csúcsát jelentő jópofa hi-tech, high-end robotok („akikről” a videót készítettem) és az, hogy mi lehet az „Ipar 4.0”

Mármint hol maradtam le, mi volt a 2.0 vagy a 3.0

 

Smart Automation – azaz robotforradalom van

Némi guglizás után nagyjából világossá vált nekem is, hogy az ipari forradalom mely mérföldköveit értik a szakemberek a számozás alatt:

  • Az 1.0 megjelenésével lényegében bevontuk a gépeket a termelésbe, nem kellett tovább az állati erőre támaszkodni. Ez alig 230 éve kezdődött, tehát itt még elsősorban a víz- és gőzenergiát hasznosító gépekre kell gondolni.
  • Az elektromos áram használatával vált lehetségessé a tömegtermelés, ezt nevezzük ipar 2.0-nak. 1870 körül jelentek meg a gyárakban az első futószalagok.
  • Az automatizálás korszakának tekintjük a 3.0-t. A General Motors-nál 1968-ban jelent meg az első programozható logikai vezérlő, azaz a PLC.
  • És hogy akkor mi az ipar 4.0? Itt már érzékeny szenzorok kommunikálnak programozott ipari robotokkal. A gyártó rendszereket informatikai eszközök támogatják adatokkal.
    Van ennél pontosabb és komplexebb definíció is, de a lényege nagyjából az, hogy az adatok feldolgozásával kapcsolat jön létre a fizikai és a digitális világ között, így okos rendszereket működtetünk.

Engem mindig lenyűgöz a gépi precizitás:

 

Hi-tech robotok az Ipar napjai kiállításon

Május 15–18. között ütemesen dolgozó présgépek, precíz marógépek, valamint alkatrészeket megfontoltan forgató és pakolászó robotok parkjává változott a Hungexpo „A” pavilonja. E pár nap alatt több mint 12 ezer látogató érkezett ebbe a gépészmérnök-paradicsomba, ahol a sajtóanyag szerint 15 ország 315 kiállítója képviseltette magát.

A látogatók itt találkozhatnak az automatizálás, a robotika, az anyagmozgatás, a gépgyártás, a fém- és műanyag megmunkálás, a beszállítóipar, vagy akár az energetikai háttéripar legújabb fejlesztéseivel.

A legnépszerűbb rendezvény az ipar napjai alatt persze a targonca kupa volt, de erről külön anyagot készítettem. Ha ez tetszett, azt is feltétlenül nézd meg.