„Egy riportot meg lehet csinálni rajzolva is.”

Tollal, ecsettel, vázlatfüzettel járják  a város utcáit és tereit. Elég egy inspiráló mozdulat, és bármelyik járókelőből a modelljük válik.

Ők az urban sketchers művészek.

Az Urban Sketchers egy világméretű mozgalom. Művészek olyan közössége, ahol nincs elnök, nincs tagdíj, nincsenek kötelezettségek.

A mozgalmat egy rajzolni szerető amerikai újságíró, Gabriel Campanario hívta életre 2007-ben azzal a felhívással, hogy aki rajzol, az töltse fel a Flickr-re. Innen indult, majd világszerte sorra alakultak a kis csoportok.

Urban Sketchers Magyarországon

A magyarországi Urban Sketchers csoportot egy itt tanuló Dél-Koreai diáklány és egy kajakedző alapította. A csapat Pécsen találkozott 110. alkalommal, hogy közösen rajzoljanak.
A tagok a Facebook-on tartják a kapcsolatot, itt szervezik meg a kéthetente tartandó találkozóikat.

Általában hétvégén jönnek össze az előre leszervezett helyszínen, hogy együtt alkossanak. Ilyenkor kötetlenül szétszóródnak és szabadon rajzolnak. A nap végén megmutatják egymásnak a munkáikat és megbeszélik, hogy ki hol járt, milyen anyagokat, eszközöket használt.

A csapatnak volt egy éven át tartó vállalkozása: az ide látogató külföldiek számára készítettek egy angol nyelvű, rajzos guide-ot Budapestről. Nyomtatott formátumban a csapattal együttműködő FUGA Budapesti Építészeti Központban kapható, elektronikus változata innen letölthető.

Ha szeretsz rajzolni vagy festeni

Ahhoz semmilyen engedély nem kell, hogy egy városban valaki elkezdjen rajzolni.
Van, aki a túrák során csak vonalrajzokat készít, míg mások összetettebb alkotásokat festenek. Nem csak épületeket, hanem embereket is lerajzolnak, ezért mondják a sketcherek, hogy ingyen modelljeik vannak és nekik modell az egész világ.

A csapathoz bárki csatlakozhat, aki szeret rajzolni vagy festeni.

Az Urban Sketchers Budapest Group 110. közös rajzolásának pécsi állomásai:

  • vasúti pályaudvar nemrég felújított épülete,
  • Zsolnay szobor,
  • Jakováli Hasszán dzsámija, ami a mai napig működő iszlám templomként funkcionál,
  • Ferencesek utcája a templommal és régi villamossal, Memi pasa fürdőjének romjainál,
  • Balkán Bisztróban egy bőséges ebéd,
  • Dóm tér – Szent István tér a négytornyú székesegyházzal, Püspöki Palotával, Ókeresztény sírkamrákkal, Pezsgőházzal, közelben a Barbakán kerttel.

A videón megszólaló művészek oldalai: