Németh József különleges madárpók- és rovargyűjtemény bemutatásával járja az országot.

Több mint 20 évvel ezelőtt egy barátja a külföldi munka miatt nem tudta magával vinni a pókját, ezért rábízta Józsefre. Nagy nehezen elvállalta a feladatot, végül nála maradt a pók és rövidesen növekedni kezdett a gyűjteménye.

A mostani kiállítás ötlete onnan jött, hogy egy németországi utazás alkalmával látott egy pókkiállítást. Kiderült, hogy Józsefnek már ekkor több pókja volt otthon, mint ami ott ki volt állítva.

 

 

Óriás madárpók tartása otthon

A nőstények átlag életkora 20 év, a hímeké csak másfél év. De ez elég idő arra, hogy a pókot kedvelő gyűjtő szívéhez nőjön a szőrös kis méregzsák.

A szakember maga is elcsodálkozott azon, hogy mekkora divat lett a pók tartás és milyen meglepően sok lány érdeklődik a pókok tartása iránt.

„Nem macerás a tartásuk. Szellős legyen, egyforma hőmérséklettel, sok legyen a pára. A terráriumnak nem kell nagynak lennie, de fontos a jó szellőzése. Heti egyszer étkeznek.” – mondja a szakértő.

 

Így etesd az óriáspókot

A tányér méretű madárpókok etetése erre a célra beszerzett eledelállatokkal történik. Megeszik a tücsköket, sáskákat, csótányokat és az egereket is.
A mérgük lebénítja, majd egyszerűen feloldja, cseppfolyóssá alakítja a kisebb termetű áldozat szöveteit és a csáprágókon keresztül rágás nélkül gyakorlatilag kiszívja a pók a táplálékát.

A pókmarás emberre nem jelent életveszélyt, de fájdalmas, égő érzéssel jár és duzzanatot okoz. Az indiai pókok gyorsabbak, agresszívebbek és hatékonyabbak, de az ő csípésük sem öl meg egy embert.

Madárpók Németh József gyűjteményéből

Az arachnofóbia leküzdése

Maga a gyűjtő csak akkor fogja meg a szőrös kis nyolclábúakat, ha muszáj. A kiállítás látogatói azonban kipróbálhatták, milyen érzés megérinteni, megsimogatni egy veszélyes ragadozót.

Mivel alig különbözik attól, mintha egy plüssállatot simogatnának, és a pók a lába emelgetésével jelzi is, hogy ez jól esik neki, így az elején még bátortalan jelentkezők hamar maguk mögött hagyják a kezdeti félelmüket.

Vannak azonban, akik rettenetesen irtóznak a pókoktól és már attól is kirázza őket a hideg, ha fotón látnak egyet. Nekik itt egy hasznos cikk a pókiszony leküzdéséről.

 

Drága hobbi

„Feleségem előtt titkolom is, mennyibe kerülnek, mert van olyan vitrinem, amely eléri egy középkategóriájú, jó autó értékét.”

Az ebay-en 200 és 50.000 Euro között mozognak a licitek. Ár szempontjából fontos a pók állaga, a méreténél minden milliméter számít.

A madárpók és rovarkiállításnak az Örsi Ferenc Művelődési Központ adott otthont.