Marcus úgy döntött, vásárol Hamburgban egy öreg Robur lakóautót és családostul nekivág vele Európának.

Eddig 4500 km-t hagytak maguk mögött, Hamburgból Cottbus-on át Wrocław-ba, Lviv-be, Hmelnickijbe, majd az ukrajnai Kievbe és Odesszába jutottak, aztán onnan tovább Moldáviába, Chișinău-ba. Útjuk során Románián, Szerbián, Bosznia-Hercegovinán és Horvátországon át jutottak el Magyarországra.

Innen Szlovákiába, majd Csehországban Pozsonyba, aztán Prágába folytatják az utazást. Végül felkeresik Zittau-t, ahol a Roburt gyártották, előtte azonban ebben a videóban mesél a különleges lakóautóról:

Kelet-Németország helyett Hamburg északi részén bukkant Marcus a ’86-ban gyártott Robur lakóautóra.
Néhány dolgot átalakított rajta úgy, hogy kényelmesebb legyen a hosszú utazás. Kicserélte az üléseket, a nagyobb abroncsok miatt átalakította a fellépőket és két napelem panelt telepített a jármű tetejére. Ezek segítségével függetleníteni tudja magát a külső áramforrásoktól.

A lakótérben kialakítottak egy wc-t, ami elsősorban feleségének és kislányának nagyon praktikus.
A mosást biológiailag lebomló mosószer segítségével oldják meg, a zuhanyzáshoz pedig ugyancsak a Nap állítja elő a meleg vizet egy erre alkalmas tárolóban.

Felszerelték a Roburt állófűtéssel, egy hűtővel és rengeteg tároló hellyel, ahol elférnek a szükséges alap élelmiszerek.
Építettek bele egy nagy ágyat, amelyen kényelmesen alszik a háromtagú család, de egy gyors átalakítással körbeülhető asztal varázsolható belőle.

Az oldalsó tárolókban asztalok, székek férnek el, valamint egy kis tűzhely, egy babakocsi és egy sátor is fel van málházva.

Igyekeztek mindent a lehető legésszerűbben kialakítani.

„A legmeredekebb talán az volt, amikor út közben tönkrement a kuplung Lengyelországban. Minden erőnkkel egy pihenőhelyre menekültünk, és ott  két lengyel kamionsofőr segített rajtunk. Elvittek minket egy magánházhoz, ahol nagyszerű segítséget kaptunk és nagyon kedvesen bántak a kislányunkkal. Az emberek nagyon vendégszeretőek, amikor azt látják, hogy egy kisgyerekkel utazol egy ilyen öreg autóval.” – meséli Marcus.

Marcus, a Robur lakóautó tulajdonosa
Marcus, a Robur lakóautó tulajdonosa

Lakóautó Robur külsővel, Mercedes belsővel

A jármű elején a Mercedes csillag alakú emblémája látható a megszokott Robur felirat helyett. Azért van ez így, hogy mindenki lássa: egy Mercedes motor hajtja az autót.

Az emblémát látva ukrán határőrök nem is akarták elhinni, hogy ez valójában egy Robur.
A magyar határátkelőnél az összes egyenruhás kijött és a különleges lakóautóról beszélt, ők tudták, hogy mi a helyzet. Meg is kérdezték a családot, hogy Zittauból érkeznek-e, hiszen a Robur onnan származik.

Marcus és családja jövőre is tervez egy újabb utazást, egyelőre Európán belül, de már többször felmerült, hogy el kéne utazni Észak-Afrikába is.

A VEB Robur-Werke Zittau 1957 óta gyárt teherautókat ezen a néven. Az előd vállalatot 1888-ban alapították, kerékpárok gyártásával jelentek meg a piacon.

A KGST országokban komoly sikernek örvendő keletnémet Robur platós és dobozos teherautókat, valamint buszokat kereken 30 évig gyártották. Az üzem 1991-ben került reménytelen helyzetbe, ekkor állították le a termelést.

A Robur név egyébként erőt jelent és az embléma jellegzetes írásmódja a forgattyús tengelyhez igazodik.

Köszönet a cikk elkészítéséhez nyújtott segítségért Bíró Dávidnak, Winkert Tamásnak és Szita Zsófiának.