Egy sütőtepsibe négy rúd rétes fér, egy-egy előre meghirdetett rétes-napon 8-10 tepsi, azaz kb. 200-250 darab fogy el a várban.
A Siklósi Vár udvari sütödéjében nyújtott rétes
Az elkészítés módját tekintve kétfajta rétest ismerünk: nyújtófával vagy kézzel nyújtott.
A nyújtófával nagyon vékonyra kinyújtott rétes állagában és ízét tekintve is teljesen ugyanolyan, mint a kézzel nyújtott változata. Ám ez utóbbi elkészítése időigényesebb, több türelmet és odafigyelést kíván, valamint jóval nagyobb hely kell hozzá. A Siklósi Vár sütödéjének sajátos adottságai miatt ebben a műhelyben csak sodrófával kinyújtott rétes készül.
Ilyet ehetett Batthyány és Benyovszky gróf is
A rétes egy XIV. századból származó sütemény, amit édesen és sósan is készítettek a német, horvát és magyar területeken. A török időkben nyerte el a ma ismert formáját. Az egyetlen különbség, hogy a balkáni országokban mézzel édesítették, ezt baklava néven ismerjük.
Nálunk a répacukor és más édesítőszerek felhasználásával honosodott meg.
Az 1294 előtt épült Siklósi Várban minden bizonnyal ezt megelőzően is működött sütöde, így nem csak a Batthyány és a Benyovszky család nemesei, hanem a várat védő katonák is pont ugyanilyen rétessel „fojthatták le” a vasárnapi ebédet.
A legkedveltebb ízek a
- túrós,
- túrós-mazsolás,
- grízes-meggyes,
- mákos és
- diós töltelékek, de nagyon elterjedt a sós-borsos ízesítésű rétes is.
A rétes tésztája nagyon kevés alapanyagot igényel, mindössze lisztből, tojásból, némi vízből és sóból gyúrják össze, még élesztő sem kerül bele. Természetes alapú zsiradékot (általában sertészsírt) adnak hozzá.
A kelt tészta szerelmese
A HAnd udvari sütödében nem csak rétes készül, hanem az édes kelt tésztákból sütött kalácsok, csigák, briósok is megtalálhatók a kínálatban. A várban üzemelő kávézót süteményekkel, a népszerű makaronnal és mascarpone krémes alapú készítményekkel, tortaszeletekkel látják el.
Halasi Andrea, a HAnd udvari sütöde tulajdonosa
„Számomra a kelt tészták készítése olyan alkotói munka, amit nagyon szeretek. Az édes kelt tésztát számtalan dologra fel tudjuk használni.
Nagyon szeretem a kelt tészta illatát, állagát, ahogy megmunkálható, ahogy fel tudom használni a különböző kelt sütemények készítéséhez. Ezzel az alkotói tevékenységgel úgy érzem, hogy ebben a sütödében nagyon helyemen vagyok” – mondja Halasi Andrea a HAnd udvari sütöde tulajdonosa.