Valamikor a török időkben, körülbelül 450 évvel ezelőtt ültette valaki azt a szőlőtőkét, ami a mai napig él és terem Pécs belvárosában, egy családi ház kapujában.

Valószínűleg ez a legöregebb szőlő a világon, mégsem kerül be a rekordok könyvébe és bort sem készítenek belőle.

Tóth Ödön és felesége 1971-ben vették meg a pécsi házat, amelyben ma is élnek.
Csak később derült ki, hogy az udvarban álló, kb. 80 cm körfogatú tőke legalább 450 éves.

Az egykor villamosmérnökként végzett, erősáramú elektrotechnikus szakember saját bevallása szerint sosem értett a szőlészethez. Mégis rá hárul a feladat, hogy óvja, gondozza és vigyázza a vélhetően legöregebb szőlőt a világon.
Tóth úr lassan 50 éve jó gazdának bizonyul, hiszen a szőlő minden évben legalább 80-100 kg szép terméssel ajándékozza meg.

Korábban segítették őt szőlész szakemberek is, akik nemcsak tanácsokkal látták el, hanem kijöttek permetezni, megmetszeni a különleges növényt. Mára már kicsit egyedül maradt ezzel a feladattal, örülne neki, ha magasabb szintről is segítenék a szőlő megóvását.

Tóth Ödön gondozza a világ legöregebb szőlőjét
Tóth Ödön gondozza a világ legöregebb szőlőjét

Az öreg szőlő egyébként nem nagyon szokott beérni rendesen, mert az udvarban eléggé be van szorítva, több napfény kellene neki. Ez a fajta is megy a fény után és ha hagynák, befutná az egész udvart.

„Permetezni kell peronoszpóra, lisztharmat és rovarok ellen ugyanúgy, mint a többit. Azt vettem észre, hogy a rezet annyira nem szereti, akkor kicsit meg szokott sárgulni a levele” – mondja Tóth Ödön, a szőlő tulajdonosa és gondozója.

Hátul, a kertben van egy fiatalítás, ami szintén jóval idősebb 50 évnél és az jobban be szokott érni. Általában októberben vagy novemberben szüretelik a termést, ami a padlásra felkerülve februárra fogy el. Egy részét csemegeszőlőként fogyasztják el, a többiből pálinkát főznek.
Ebből a különleges főzetből sajnos nem adnak el, csak a családtagok és kiváltságos barátok számára érhető el.

Ebben a pécsi udvarban van a világ legöregebb szőlője
Ebben a pécsi udvarban van a világ legöregebb szőlője

Ezért nem kerül be a Guinness Rekordok Könyvébe

Hivatalosan Magyarországtól délebbre, a szlovéniai Maribor közelében található szőlőt jegyzik a világ legöregebb szőlőjeként. A Winelovers blog szerint Žametovka fajtájú kékszőlő terem rajta és nem csak múzeum épült köré, de évente fesztivált is szerveznek a különlegesség tiszteletére.

A pécsi szőlő minden bizonnyal idősebb ennél, korát azonban nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani. Ehhez ugyanis az kellene, hogy megvágják és mintát vegyenek a tőkéből, hogy megnézzék az évgyűrűit vagy szénizotópos vizsgálatot végezzenek rajta.
Mivel nagyon öreg szőlőről van szó és csak ez az egy van belőle, ezért a tulajdonosa nem engedi, hogy egy vizsgálat kedvéért megsértsék a tőkét, mert lehet, hogy a növény nem élné túl.
Így hát marad a nem hivatalos cím mindaddig, amíg nem lehet más módon megállapítani a szőlő korát.

Egy szeptember végi érett fürt szőlő a világ valószínűleg legöregebb szőlőtőkéjéről
Egy szeptember végi érett fürt szőlő a világ valószínűleg legöregebb szőlőtőkéjéről

Nem eladó

Bár szép számmal érkeznek ajánlatok a házra, még Amerikából is jöttek érdeklődők, Tóthék mégsem adják el pécsi otthonukat.
Mint mondják, nem elsősorban a szőlő miatt, hanem mert ide köti őket fél évszázadnyi emlék, itt nőttek fel a gyerekeik és ide jönnek haza.
Ez a pécsi ház az otthonuk és nem szeretnének elköltözni, így maradnak továbbra is ők a világ legidősebb szőlőjének gondozói.

Nem lehet belőle jó bor

Borosné Tihanyi Györgyi, a Siklósi vár sommeliere szeptember végén kóstolt egy fürtöt a neves pécsi szőlőből.
Mint elmondta, ez egy mediterrán csemegeszőlő és ilyenből nem lehet igazán jófajta, jóízű bort készíteni.

Borosné Tihanyi Györgyi, a Siklósi vár sommeliere

A világ legöregebb szőlője egy itáliai fajta, rosa menna di vacca nevű csemegeszőlő.
Neve magyarul nem túl előkelően rózsaszín tehéntőgyet jelent, de állítólag kecskecsöcsű szőlőnek is hívják a bogyó alakja miatt.

Ez a fajta szőlő általában szeptember végén, október közepére érik be. Fürtje 250-500 grammos, kúpos, közepesen laza.
Termése édes, lédús, nagy maggal rendelkezik és vastag héja van, ezért szeretik télre is eltenni.