A kézmosás világnapja alkalmából óvodásoknak és iskolásoknak mutatták be játékos formában a megfelelő kézmosás technikáját. Azért volt fontos erre felhívni a figyelmet, mert évente rengeteg gyerek hal meg amiatt, hogy nem mos kezet rendesen.

A bőrünkre ugyanis baktériumok (vagy ahogy a kislányom mondja: „bakternyomok”) milliói kerülnek nemcsak az állatokról és másik emberről, hanem kilincsről, számítógép egeréről, de még idegen törölközőről is. Legalább kétszáz fajta baktériumtörzs található meg a kezünkön. Ezek egy része veszélyes lehet az egészségünkre, de gyakori kézmosással csökkenthető a számuk.

 

 

Mikor kell kezet mosni?

 • evés előtt,
 • gyógyszer beszedése előtt,
 • toalett használata után, de előtte is javasolt,
 • főzés, valamint nyers hússal történő munka, előkészítés előtt és után,
 • sebkezelés előtt és után,
 • beteglátogatás után,
 • orrfújás után,
 • takarítás, cipőpucolás befejezésével,
 • állatsimogatás, gondozás után,
 • buszon, villamoson történő utazást követően,
 • influenzás időszakban rendszeresen.

A helyes kézmosás 40%-kal csökkentheti a hasmenéses megbetegedés kialakulását az öt éves kor alatti gyermekek között.
(Az adat forrása az UNICEF)

 

A kézmosás világnapja Siklóson

Október 15 – a kézmosás világnapja

Sajnos nem a középkorban, hanem napjainkban is több ezer gyerek hal meg évente a higiénia hiánya miatt. (Minden évben 3,5 millió gyerek életét követelik a hasmenéses, tüdőgyulladásos megbetegedések, melyek fertőzéssel terjednek.) Ezért az UNICEF  2007-ben szervezte meg először a kézmosás világnapját, egy évvel később Magyarországon is megrendezték. Indiában még Fernando Alonsot is bevonták egy egy hónapos kampányba, hogy iskolákba ellátogatva népszerűsítse a megfelelő tisztálkodást.

Siklóson az alapos szappanos kézmosás bemutatását a témában legkompetensebb Ikon szappan manufaktúra vállalta fel. Előző évben felkeresték az iskolákat és óvodákat, idén viszont a Siklósi vár adott otthont a rendezvénynek.

„Kinyitottuk a kapukat az ifjúság előtt: óvodásokat, iskolásokat várunk azért, hogy megtanítsuk nekik, hogy hogyan kell alaposan kezet mosni. Hiszen hamarosan jön a téli szezon, az influenza járványok végigsöpörnek a közösségeken és szeretnénk, ha a gyermekeink ezt elkerülnék.
Ma egy játékos formában egy zenés-táncos alkalommal megtanítjuk a gyerekeknek és a tinédzsereknek, hogyan is kell alaposan kezet mosni.” – mondta el Török Roland, az Örsi Ferenc Művelődési Központ intézményvezetője.

 

Szentgyörgyvári Péter, várkapitánySzentgyörgyvári Péter, a Siklósi vár kapitánya sem volt rest bepiszkolni a kezét

A megfelelő kézmosás technikája:

 1. Alaposan vizezd be a kezeid. Ne csak rálötyköld, hanem tényleg vizezd be.
 2. Dörzsöld be a kezed elegendő mennyiségű szappannal mindenhol.
 3. Legalább 20 másodpercig dörzsöld: mosd meg a tenyered, a kézfejed, csuklód, az ujjak közét és a köröm alatt is.
 4. Bő folyó vízzel öblítsd le.
 5. A szárításhoz otthon törölközőt, nyilvános helyen papírtörlőt használj.